>  
 >  

ARTICULATIA SACROILIACA (SI)

INSTRUCTIUNI DE APLICARE: ARTICULATIA SACROILIACA (SI)
 
 
Durerile din zona inferioara a spatelui apar adesea din cauza problemelor din articulatia sacroiliaca. Desi nu este singura cauza, trebuie acordata o atentie deosebita acestei articulatii atunci cand se doreste evaluarea si tratarea durerii. Sportivi, dar si persoane din toate categoriile sociale dezvolta probleme in articulatia SI din cauza pozitiei sale de tip pivot.

 
Articulatia sacroiliaca este situata intre osul sacru si osul iliac (cele doua gropite din partea inferioara a spatelui) si este proiectata mai degraba pentru stabilitate decat pentru mobilitate, desi, in interiorul ei, se produc si micari. Functia articulatiei este de a distribui greutatea trunchiului de-a lungul soldurilor si din solduri inapoi de-a lungul trunchiului. Articulatia este foarte sensibila din cauza numerosilor muschi ce actioneaza asupra articulatiei, dar, si pentru ca zona este intens inervata de o multitudine de nervi. Acest fapt ar putea explica de ce articulatia SI poate provoca durere in multe moduri unice. Femeile sunt considerate a fi mai predispuse acestui tip de durere din cauza pelvisurilor mai largi si a membrelor mai scurte. In plus, hormonii eliberati in timpul nasterii pentru relaxarea ligamentelor pot provoca ulterior complicatii in sensul hipermobilitatii in interiorul articulatiei, dar si instalarea durerii cronice.
 
Cauzele durerii din articulatia SI sunt numeroase si multe dintre ele nu sunt pe deplin intelese. Cu toate acestea, exista cativa factori comuni ai durerilor lombare ce se afla in stransa legatura cu disfunctia articulatiei SI. Miscarile asimetrice datorate inegalitatii lungimii picioarelor, dezechilibrele musculare majore, conditia fizica modesta, artrita in solduri si scolioza sunt unele din cele mai serioase cauze legate de pozitia pelvisului. Problemele biomecanice, cum ar fi forma fizica improprie din timpul practicarii unui sport, inflamatia rezultata in urma uzurii excesive, traumatismele, nutritia necorespunzatoare ce duce la degenerare sunt alte cauze ce sunt foarte des intalnite cand vine vorba de durerea din aceasta articulatie. Obiceiurile gresite din timpul antrenamentelor si incaltamintea de slaba calitate pot fi de asemeni legate de problemele articulatiei. Subluxatiile sau o pozitie "de blocaj" pot provoca durere din cauza unei miscari gresite ori a lipsei de miscare. Aceste situatii vor fi adesea insotite de probleme legate de alinierea incorecta a soldurilor.
 
Durerea este simptomul cel mai evident in afectiunile articulatiei SI si poate varia de la cea suportabila pana la momente dureroase foarte intense. Majoritatea persoanelor declara ca durerea incepe brusc, cu sau fara eveniment declansator. Tipurile de durere sunt dificil de descris daca acestea se extind in afara partii lombare spre fese. Caracteristicile par sa difere de la o persoana la alta in functie de cat de departe radiaza durerea, senzatia resimtita si intensitatea acesteia. Perioadele lungi petrecute in pozitia "asezat" declanseaza adesea durerea, iar revenirea in pozitie verticala o poate readuce brusc. Durerea ce se propaga mai departe spre spate, fese si picioare, poate avea legatura cu alte probleme, in afara de disfunctia articulatiei sacroiliace si ar trebui solicitat un diagnostic.
 
Recomandam utilizarea KT TAPE pentru indepartarea presiunii de pe musculatura asociata, crearea de spatiu suplimentar prin manipularea fasciei si intensificarea fluxului sanguin in zona pentru ameliorarea durerii si suport. In general, ameliorarea este resimtita imediat. Combinati aplicarea KT TAPE cu masaj, gheata dupa activitatile fizice, terapie miofasciala, odihna, stretching, ajustari chiropractice, evitarea activitatilor declansatoare, anti-inflamatoare nesteroidiene si programe de antrenament al trunchiului, cum ar fi Pilates.
Sursa video:https://www.youtube.com/user/LumosInc/videos
 

Imagini

ARTICULATIA SACROILIACA (SI) ARTICULATIA SACROILIACA (SI) ARTICULATIA SACROILIACA (SI) ARTICULATIA SACROILIACA (SI)