Cotul tenismenului este denumirea populara pentru epicondilita laterala, care se manifesta prin inflamarea partii exterioare a cotului ceea ce face din acesta un punct foarte sensibil. Desi, studii recente au aratat ca de fapt aceasta boala nu este inflamatorie, ci mai mult degenerativa (leziuni microscopice ale tendonului). Cotul este jonctiunea evidenta dintre umar (sau restul corpului mai bine zis) si mana.
Cotul si, in mod deosebit, ligamentele si nervii care trec prin aceasta zona, sunt supuse presiunii si solicitarii constante chiar si in timpul celor mai simple activitati, desi adesea aceste situatii nu sunt apreciate si nici recunoscute. Cercetarile arata ca starea nu este in intregime de natura inflamatorie si are multe cauze de baza si forme de prezentare. De obicei, afectiunea apare la persoanele trecute de varsta de 40 de ani cu un istoric de activitate repetitiva a antebratului, care duce la deteriorarea tendoanelor. De cele mai multe ori, bratul dominant (cel mai folosit) este cel afectat, iar recuperarea este de lunga durata din cauza fluxului sanguin scazut din zona.
Cauza "cotului tenismenului" nu se cunoaste cu exactitate si, foarte probabil, multi factori sunt de natura extrinseca (activitatile desfasurate), dar si intrinseca (de tip anatomic si nutritional). O parte din urmatorii factori, dar nu toti, pot duce la aparitia simptomelor "cotului tenismenului" si a durerii in epicondilul lateral:
- incalzire insuficienta inainte de antrenament;
- o forma fizica improprie in timpul antrenamentului;
- tehnica eronata de practicare a sportului sau a muncii (in mod repetitiv);
- echipament uzat si nepotrivit;
- miscari de strangere cu forta inutila;
- miscari bruste de tractiune;
- surmenaj;
- suprasolicitare generala.
Dupa cum spune si numele, tenisul este sportul cel mai frecvent asociat cu aceasta afectiune. Cu toate acestea, jucatorii de tenis reprezinta o foarte mica parte din totalul celor care sufera de "cotul tenismenului". Utilizarea incheieturii mainii si a antebratului pentru a creste puterea in timpul miscarii va crea o predispozitie catre un cot dureros. Tenisul este cu siguranta un sport care de multe ori creeaza oportunitati pentru aceste cauze, dar numeroase alte activitati pot fi la fel de vinovate. Cei care practica alte sporturi cu racheta, lucreaza la calculator pentru perioade lungi de timp, hairstylist-ii, muncitorii in constructii, mecanicii si altii, care executa miscari de prindere si isi folosesc incheieturile mainilor in timp ce trunchiul corpului este stationar, sunt predispusi sa dezvolte aceasta afectiune.
Tunelul carpian, calcificarile sau rupturile coafei rotatorilor (muschii articulatiei umarului), tendinita bicepsului sunt afectiuni care pot creste riscul aparitiei "cotului tenismenului".
In aceasta afectiune, durerea este resimtita pe sau in apropierea proeminentei osoase care formeaza partea exterioara a cotului. Simptomele sunt de obicei moderate, dar sunt momente cand durerea impiedica efectiv desfasurarea activitatilor zilnice. Ele apar in 1-3 zile de la activitatea cauzatoare si se vor agrava daca activitatile continua sau se vor ameliora cu ajutorul odihnei. Efectuarea unui rever in tenis, utilizarea unei surubelnite, salutul prin stransul mainii, intinderea la incheietura mainii, ridicarea unui obiect cu bratul extins in fata sau desfiletarea unui capac, sunt toate miscari care vor face ca durerea sa reapara in afectiunea "cotul tenismenului". Ea este specifica in general partii laterale a cotului, dar poate radia catre antebrat, in incheietura si mana. Rar apar umflaturi sau vanatai, iar aceste simptome ar indica o situatie mai grava.
KT TAPE ajuta la tratarea "cotului tenismenului" prin intensificarea circulatiei sangvine intr-o zona relativ nevascularizata. KT TAPE diminueaza presiunea, are efectul unor masaje la nivelul tesutului fascial pentru a reduce durerea imediat. Ca durata de recuperare sa se scurteze, executati miscari usoare, progresive, de stretching ale muschilor din antebrat, aplicati gheata dupa orice activitate, si concentrati-va mai degraba pe miscarile provenite din zona de mijloc a corpului decat sa suprasolicitati extremitatile. Anti-inflamatoarele fara steroizi pot fi luate pentru a reduce durerea si inflamatia, daca sunt prezente. O data ce simptomele au cedat, implementarea unui program de antrenament de rezistenta care sa vizeze umerii, spatele si zona de mijloc a corpului, va ajuta la diminuarea tensiunii din antebrat. Imbunatatirea tehnicii in sport sau meserie va reduce mult posibilitatea aparitiei "cotului tenismenului".