Denumirea de tibie face referire la osul din partea anterioara a piciorului si la muschii si tendoanele asociate zonei. In timp ce rolul muschiului tibial posterior este aducerea piciorului si a degetelor catre sol (flexia plantara), muschii de pe partea frontala a piciorului (in primul rand muschiul tibial anterior) servesc la ridicarea de la sol a piciorului si degetelor (flexia dorsala).
Periostita de pe partea frontala a piciorului afecteaza muschiul tibial anterior, iar cea din partea posterioara prezinta dureri de-a lungul marginii interioare din zona inferioara a piciorului, in tendonul tibial posterior. In timpul mersului sau alergarii, muschiul tibial anterior incetineste si stabilizeaza miscarea piciorului la contactul cu solul si il ridica in faza de balans a mersului pentru ca degetele sa se desprinda usor de sol si sa pregateasca piciorul pentru impactul pe calcai. Problemele in acest proces ciclic duc adesea la periostita tibiala, cunoscuta de asemeni si sub denumirea de sindrom de solicitare mediana a tibiei, si sunt cele mai frecvente cauze ale durerii din partea anterioara a tibiei.
Cauzele periostitei tibiale pot fi multiple si cu multe fatete. Suprasolicitarea in activitati cum ar fi alergarea, jogging-ul sau ciclismul, poate duce la diferite tipuri de inflamatie. Activitatile noi, schimbarea suprafetelor de alergare sau activitatile frecvente pe suprafete dure, purtarea de incaltaminte necorespunzatoare, o crestere drastica in activitate ori alergarea pe suprafete inegale pot de asemeni expune o persoana unui risc marit de a dezvolta aceasta afectiune. Impreuna cu muschii hiperactivi ai gambei, mersul cu pasi prea mari este deseori o componenta a problemei biomecanice care sta la baza cauzei principale. Dupa cum am explicat mai sus, muschiul tibial anterior este foarte important in timpul mersului. Acesta, impreuna cu tendonul se prelungesc dincolo de capacitatea lor normala atunci cand pasii sunt prea mari. Pentru a compensa si a gasi un nou spatiu de miscare, muschiul se va separa de tibie ceea ce va rezulta in inflamare si durere.
Initial, durerea poate fi similara altor tipuri de tendinita, adica va debuta brusc si va scadea pe masura ce corpul "se incalzeste". In general, durerea revine catre sfarsitul antrenamentului. In cazuri mai grave sau la pacientii care nu tratat afectiunea, durerea poate deveni severa, ducand la fracturi de oboseala. Simptomele apar de obicei pe marginea frontala a tibiei si pot fi verificate executand o miscare de indoire a piciorului in plan vertical sau prin apasare.
KT TAPE poate ajuta la ameliorarea presiunii si tensiunii din tesut, precum si la relaxarea muschilor tibiei. In plus, KT TAPE va creste gradul de constientizare proprioceptiva (constientizarea miscarilor) de-a lungul muschiului tibial anterior si va intensifica fluxul sanguin, care va ajuta la calmarea inflamatiei. Combinati KT TAPE cu perioade de odihna pentru a accelera procesul de recuperare si veti observa reducerea timpului de vindecare. Nu uitati de gheata de dupa antrenament si de antiinflamatoarele nesteroidiene pentru ameliorarea durerii. Pe masura ce starea se agraveaza, durerea devine constanta si poate duce la fracturi de oboseala, daca nu este tratata corespunzator. Utilizati urmatoarele terapii suplimentare conservatoare care va vor ajuta la accelerarea procesului de recuperare:
- Folositi incaltaminte potrivita - in functie de tipul de picior;
- Alergati pe suprafete mai moi;
- Imbunatatiti forma fizica;
- Faceti stretching inainte de antrenament;
- Utilizati masajul terapeutic;
- Reduceti lungimea pasului;
- Evitati alergarea pe dealuri, mai ales alergarea in panta;
- Utilizati metoda de aplicare a KT TAPE specifica boltei plantare;
- Faceti stretching amanuntit pentru gambe;
- Combinati antrenamentele cardio; alternati antrenamentul cardio cu cel de forta