>  
 >  

PERIOSTITA TIBIALA POSTERIOARA

INSTRUCTIUNI DE APLICARE: PERIOSTITA TIBIALA POSTERIOARA
 
Denumirea de tibie face referire la osul din partea anterioara a piciorului si la muschii si tendoanele asociate zonei. In timp ce muschii de pe partea frontala a piciorului (in primul rand muschiul tibial anterior) servesc la ridicarea de la sol a piciorului si degetelor (flexia dorsala), rolul muschiului tibial posterior este aducerea piciorului si a degetelor catre sol (flexia plantara).
Periostita anterioara se manifesta pe partea frontala a zonei inferioare a piciorului, pe cand cea posterioara va da dureri de-a lungul marginii interioare din zona inferioara a piciorului, in tendonul tibial posterior. Muschiul tibial posterior sustine bolta plantara pe masura ce corpul se misca in timpul actiunilor ciclice ale mersului. In termeni medicali, periostita tibiala posterioara este cunoscuta sub numele de disfunctie de tendon tibial posterior. Aceasta disfunctie se manifesta prin subtierea  tendonului, iar in cazuri mai grave poate duce la ruperea acestuia. Prin urmare, periostita tibiala posterioara poate fi privita drept debutul disfunctiei de tendon tibial posterior.
 
Daca fortele (singulare sau cumulative) aplicate asupra tendonului sunt mai mari decat ceea ce tendonul poate suporta in starea sa actuala, vor rezulta inflamatia si microleziunile. Pronatia excesiva, schimbarea incaltamintei sau a suprafetei de alergare, existenta unor traumatisme mai vechi sau mecanica necorespunzatoare, si suprasolicitarea generala, toate sunt cauze frecvente ale periostitei tibiale posterioare. Alte cauze includ: dezechilibrele musculare in picior, platfusul, si orice activitate care necesita schimbari de directie frecvente si bruste. 
 
Durerea provocata de periostita tibiala posterioara este specifica zonei mediane a gleznei, chiar in spatele maleolei mediale, de-a lungul si in interiorul tibiei inferioare. Retineti ca aceasta locatie este diferita de cea unde se manifesta periostita anterioara. Durerea va fi resimtita la atingere si in general nu vor aparea umflaturi. Durerea poate varia de la usoara si deranjanta pana la intensa si greu de suportat. Cand starea se agraveaza, pe lungimea zonei se pot simti protuberante la atingere. Acestea reprezinta inflamatia majora si distorsiunile din fascia de baza. La debutul afectiunii, durerea apare la inceputul antrenamentului si se disipeaza in timp scurt. Pe masura ce situatia se agraveaza, durerea devine constanta si poate duce la fracturi de oboseala.
 
KT TAPE poate fi un mare ajutor in ameliorarea durerii si vindecarea rapida. KT TAPE ajuta la intensificarea fluxului sanguin pentru calmarea inflamatiei, atenuarea presiunii din zona dureroasa si destinderea tesutului. Odihna este cheia tratarii leziunilor provocate de suprasolicitare, iar gheata de dupa activitate este de asemeni de ajutor. Alte tratamente utile includ:
 
- Adaptarea incaltamintei corespunzatoare la tipul de picior;
- Alergarea pe suprafete mai moi;
- Imbunatatirea formei fizice;
- Stretching suficient inainte de antrenament;
- Folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene;
- Masajul
Sursa video:https://www.youtube.com/user/LumosInc/videos
 

Imagini

PERIOSTITA TIBIALA POSTERIOARA PERIOSTITA TIBIALA POSTERIOARA PERIOSTITA TIBIALA POSTERIOARA PERIOSTITA TIBIALA POSTERIOARA PERIOSTITA TIBIALA POSTERIOARA PERIOSTITA TIBIALA POSTERIOARA PERIOSTITA TIBIALA POSTERIOARA