Luxatia halucelui (degetul mare al piciorului) se produce in articulatia metatarsofalangiana si rezulta din hiperextensia acuta sau cronica a degetului mare. Aceasta situatie afecteaza atat articulatia cat si tesutul conjuctiv, rezultand o inflamatie dureroasa, dar si vanatai. De multe ori ligamentele si tendoanele sunt intinse, iar in cazuri severe chiar rupte. Un risc mai mare apare atunci cand purtati incaltaminte flexibila, cu aderenta pe suprafata de alergare, cum ar fi incaltamintea cu crampoane sau in cazul in care aveti un grad de mobilitate mai mare in zona gleznei.
Sportivii care presteaza pe suprafete dure si dense sunt in mod deosebit expusi riscului - in special jucatorii de fotbal american si dansatorii. Accidentarea se produce atunci cand o forta preseaza in jos pe gamba in timp ce talpa si degetul mare raman in pozitie orizontala pe sol. Degetul este supus unei tensiuni puternice din cauza hiperextensiei si astfel apare trauma la nivelul ligamentelor sau articulatiei. Exista multe situatii in care degetul poate deveni hiperextins: executarea unor miscari bruste sau repetate de flexie a genunchilor, sprintarea brusca, sau orice situatie in care partea anterioara a talpii este presata la sol, iar degetul ramane plat. De asemeni daca alergati desculti va expuneti riscului unei luxatii a halucelui din cauza lipsei de sustinere cu care piciorul este obisnuit. Aceasta se poate produce dintr-o data daca forta aplicata este destul de mare sau se poate dezvolta in timp prin extensii fortate repetate ale degetului.
Durerea este resimtita la baza degetului mare, atat in partea de jos, dar mai ales in partea de sus. Durerea poate sa radieze catre oasele piciorului si acesta se poate umfla. Durerea reapare daca executati o miscare de extensie a degetului sau daca va sprijiniti pe el. In timpul mersului sau alergarii, durerea este severa si poate da rigiditate. Cei care au o luxatie a halucelui sunt mai predispusi sa dezvolte mai tarziu artrita la aceasta articulatie, ceea ce face cu atat mai important tratamentul eficient si complet inainte de continuarea activitatii.
KT TAPE ajuta la tratarea luxatiei halucelui oferind stabilitate si sustinere terapeutica mentinand o mobilitate sanatoasa. Situatia se amelioreaza in aproximativ 4 saptamani, dar folosind KT TAPE si urmatoarele recomandari, cu siguranta veti reduce timpul necesar revenirii la valorile normale de activitate. Daca simptomele nu cedeaza deloc in 12 ore, faceti o radiografie pentru a verifica existenta fracturilor.
- Cel mai important, permiteti articulatiei sa se odihneasca. Folosirea carjelor poate fi necesara pentru a indeparta in totalitatea presiunea din incheietura.
- Folositi incaltaminte cu talpa rigida. Aceasta va ajuta la preventia hiperextensiei accidentale.
- Aplicati intotdeauna KT TAPE pe deget atunci cand sunteti desculti.
- Folositi medicatie anti-inflamatorie in timpul acceselor de durere.
- Aplicati gheata local imdeiat dupa traumatism si dupa orice activitate.
- Evaluati modul in care s-a produs accidentul si luati masuri pentru a evita alte traume.
- Imbunatatiti alergarea prin antrenamentul de rezistenta, analizati si corectati mersul.