>  
 >  

FASCEITA PLANTARA

INSTRUCTIUNI DE APLICARE: FASCEITA PLANTARA
 
Fascia plantara sau curbura tendonului este o fasie groasa de tesut conjuctiv care se intinde de la calcai pana la partea frontala a piciorului. Este formata din 3 parti distincte: mediana, centrala si fasii laterale. Partea centrala are grosimea cea mai mare si este portiunea cea mai implicata in  durerea data de fasceita plantara. Cand functioneaza normal, fascia plantara actioneaza ca un amortizor si mecanism de sustinere pentru bolta plantara (bolta talpii piciorului). In timpul mersului sau miscarii, fascia se comporta ca un arc pentru a conserva energia si a oferi propulsie. Tensiunea creste in timp ce piciorul este pe sol pentru a stoca energia si este apoi eliberata in timpul desprinderii de sol pentru a ajuta la accelerare.
Fasceita plantara inseamna inflamarea fasciei plantare, dar in cele mai multe cazuri, modificarile sunt mai degraba degenerative decat de tip inflamator. Un nou termen care se foloseste pentru a descrie cu precizie starea este fascioza plantara. Afectiunea are legatura in procent de aproximativ 10% cu traumele obtinute la alergare si este de doua ori mai predominanta la femei decat la barbati. Deoarece are o incidenta ridicata la alergatori, microtrauma rezultata din efortul repetat este considerata cauza primara. Cauzele au adesea mai multe fete si pot varia de la cele biomecanice (forma fizica slaba) la cele celulare (dieta deficitara) sau orice combinatie intre cele doua. Activitati precum alergarea, purtand greutate semnificativa pe o durata lunga de timp, sariturile si dansul pot stresa in mod repetat fascia plantara, mai ales in zona de intersectare cu calcaiul. Pronatorii (cei care calca spre interior in timpul mersului sau alergarii), supraponderalii, cei care poarte incaltaminte inadecvata sau cei care au o structura anormala a piciorului au un risc mai mare de a dezvolta fasciita plantara. Pintenii calcaiului din partea unde se afla degetele sunt adesea rezultatul fasceitei plantare de durata, dar pintenii din spatele calcaiului sunt o afectiune separata. 
 
Greselile in antrenament sunt de asemeni cauze principale. Cresterile rapide in intensitatea sau durata activitatii, adaugarea brusca de miscari, antrenamentele pe deal ori alergarea pe suprafete dure,toate pot fi greseli care cauzeaza fasceita plantara. Se recomanda utilizarea de incaltaminte adecvata, ajustarea antrenamentelor in timp, dar si intinderea fasciei plantare si a muschilor gambei pe tot parcursul unei noi activitati. Incaltamintea pentru alergat isi pierde rapid capacitatea de absorbtie din cauza activitatilor intense si ar trebui schimbata des pentru a face miscari corecte. 
 
Incordarea muschilor gambei sau tendonul lui Ahile pot accentua ori accelera instalarea fasceitei plantare. Pierderea capacitatii de miscare a gleznei,  muschii si piciorul fara echilibru sau slabiti, dar si procesul de imbatranire pot fi factori suplimentari.
 
Durerea este aproape intotdeauna resimtita pe partea inferioara a calcaiului si cel mai adesea de-a lungul boltei plantare. Cele mai multe persoane declara ca durerea este foarte puternica dimineata la primii pasi sau dupa perioade lungi de inactivitate. Durerea este in general agravata de mersul descult pe suprafete dure, urcatul treptelor, sprinturile sau perioadele lungi petrecute in picioare. Adesea este dificila aplecarea sau aducerea degetelor catre tibie, iar vechii suferinzi care raman activi fara a se trata au adesea si dureri de genunchi si sold. In general, luand greutatea de pe picior, durerea cedeaza. Oricum, simptomele reapar imediat ce piciorul este supus din nou greutatii.
 
Utilizarea benzii KT TAPE in aceasta afectiune a adus rezultate extraordinare in atenuarea durerii si accelerarea procesului de vindecare. KT TAPE ofera sustinere comfortabila si adaptabila a boltei plantare, pentru a relaxa piciorul si a reduce inflamatia. Acivitatea redusa, exercitiile de stretching pentru gambe, masajul terapeutic, scaderea greutatii la persoanele supraponderale, folosirea unui foam roller, gheata si anti-inflamatoarele fara steroizi pot servi la atenuarea simptomelor si tratarea fasceitei plantare. Faceti miscari de stretching ale gambelor si a fasciei plantare inainte de culcare si inainte de a va da jos din pat.
 
Recomandari suplimentare:
 
- Purtati incaltaminte potrivita cu sustinere potrivita
- Faceti miscari de stretching inainte de antrenament
- Evitati suprafetele dure
- Aplicati gheata dupa antrenament
- Nu stati in picioare timp indelungat
- Adaugati mai multe activitati cardio precum inotul, mersul pe  bicicleta, vaslitul, etc
- Cereti sfaturi de ingrijire pe termen lung.
 Sursa video:https://www.youtube.com/user/LumosInc/videos

Imagini

FASCEITA PLANTARA FASCEITA PLANTARA FASCEITA PLANTARA FASCEITA PLANTARA FASCEITA PLANTARA FASCEITA PLANTARA FASCEITA PLANTARA FASCEITA PLANTARA FASCEITA PLANTARA