Coafa rotatorie este denumirea pentru un grup de muschi si tendoanele lor, ce actioneaza pentru stabilizarea umarului. Acesti muschi sunt relativi mici, si totusi de o importanta majora in mobilitatea umarului. Ei incep de la scapula (omoplat) si se conecteaza cu bratul intr-un mod ce formeaza o "manseta" pentru a asigura stabilitatea si mecanica necesare umarului.
Pentru a explica mai departe natura vitala a acestor muschi, trebuie inteles faptul ca articulatia umarului se aseamana mult cu o minge de golf care sta pe suportul ei (engl.-tee). Acest design este necesar gamei diverse de miscari pe care o executa bratul, dar in mod inerent creeaza o imbinare relativ instabila. Muschii din coafa rotatorie sunt responsabili de combaterea acestei instabilitati. Desi adesea este considerat un traumatism specific sportivilor, incidenta accidentarilor este la fel de mare si in randul populatiei non-sportive.
Leziunile coafei rotatorii implica, in general, mai multi factori. Frecventa accidentarilor creste odata cu varsta si cu degenerarea tendoanelor, dar la persoanele tinere, motivul este, probabil, fie suprasolicitarea articulatiei umarului, fie dezechilibrele musculare sau biomecanica necorespunzatoare. Cauzele includ, printre altele, rupturile musculare, suprasolicitarea, hiperextensia sau hiperflexia umarului, forma fizica improprie in cazul executarii miscarilor de aruncare. Tendoanele de la capetele muschilor din coafa rotatorie se pot rupe sau inflama, ceea ce va declansa dureri si va limita mobilitatea bratului. Rupturile pot aparea, de asemeni, ca urmare a traumatismelor acute sau, mai frecvent, prin suprasolicitarea tendoanelor. Sportivii sau cei care fac des miscari repetitive de aruncare, de balans, sau miscari bruste de impingere ori tractiuni sunt in mod deosebit expusi unui risc marit. Inotul, sporturile cu racheta si cele ce presupun aruncari sunt toate exemple elocvente de activitati cu incidenta majora a problemelor din coafa rotatorie.
Durerea apare intre muschii din umar, cei responsabili de rotatie si ridicare si este resimtita in partea din fata si in exteriorul sau chiar in interiorul umarului. Simptomele includ durere, lipsa fortei, umeri ridicati si reducerea capacitatii motorii. Durerea se agraveaza in timpul unor activitati ce solicita bratul sa execute miscari deasupra capului sau in fata corpului. Zgomotele din articulatia umarului (pocnituri/trosnituri) sunt simptome rare in leziunile coafei rotatorii si pot indica alte probleme cum ar fi ruptura de labrum (tip special de ligament) sau o fractura.
Diagnosticul si actiunea precoce sunt esentiale in prevenirea deteriorarilor ireparabile. KT TAPE se poate utiliza in timpul procesului de recuperare pentru crearea stabilitatii, reducerea presiunii, intensificarea circulatiei sangelui si relaxarea muschiului suprasolicitat sau incordat. Odihna si aplicarile cu gheata sunt esentiale si ar trebui combinate cu anti-inflamatoare nesteroidiene cu scopul de a combate inflamatia si durerea. Dupa ce procesul initial de vindecare s-a incheiat, se recomanda punerea in aplicare a unui program de reabilitare si consolidare a intregii zone.